Familiekunde Vlaanderen
regio Leuven VZW
Enkele gegevens:

Aantal personen in de verzameling: 4.532

Mannen:                                  2.492

Vrouwen:                                 2.037

Onbekend:                                      3

Taal:   4.500 Nederlandstalige
31 Franstalige rouwbrieven.

Periode:

Geboren van 1787-1850          45

Geboren van 1851-1900     1.824

Geboren van 1901-1950     2.562

Geboren van 1951-1984        100

onbekend                                       3

Overleden voor 1900:       22

Overleden 1900-1950:    245

Overleden 1970-1984: 3.70

De 10 meest voorkomende
familienamen
:

Van Gelder (124), Geyskens (134), Peters (86), Cuypers (76), Beckers (61), Pauwels (54), Claes (49), Saenen (46), Didden (45), Camps (44).

Geboorteplaatsen:

Zichem (744), Tessenderlo (361), Schaffen (201), Veerle (201), Diest (185), Testelt (172), Okselaar (146), Molenstede (117), Herselt (111), Scherpenheuvel (107).

Overlijdensplaatsen:

 Diest (1.077), Leuven (318), Okselaar (267), Geel (189), Zichem (134), Averbode (123), Sint-Truiden (111), Tessenderlo (110), Veerle (106), Molenstede (91)

 

 

 

 

Verzameling rouwbrieven Louis De Koninck

 

bewerkt door

 

Nicole Van den Borre, Daniël Notredame & Paul De Clerck

 

voor

Familiekunde Vlaanderen - afdeling Leuven, vzw

 

CD 909

november 2014

 

 

De DVD kan worden bekomen door het overmaken van 15.00 (verzending binnenland incl.)

met vermelding van het bestelnummer CD 909,op rek. IBAN: BE10  0013  1130  4604
(BIC:  GEBA BEBB  Fortis Bank)
van FV Regio Leuven, vzw te 3000 Leuven.

Voor leveringen in het buitenland worden extra kosten aangerekend.
Gelieve vooraf contact op te nemen met
Daniel.Notredame@telenet.be

 

 

INHOUD

  • Een doorzoekbare alfabetische lijst met de bijzonderste gegevens van alle rouwbrieven, (323 pp., in PDF formaat)

  • Index op de familienamen en voornamen (klik hier om deze index te raadplegen)

  • 4.600 afbeeldingen, in TIF en PDF formaat, van de verzameling rouwbrieven.

 



INLEIDING

In 2007 heeft de toenmalige afdeling Leuven van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, vzw, in Okselaar de volledige genealogische verzameling van wijlen Louis De Koninck kunnen ophalen op verzoek van de familie. Dochter Marleen De Koninck zond aan een bestuurslid volgend bericht.

Mijn vader, die ondertussen al 23 jaar is overleden, was een verzamelaar van gedachtenisprentjes en rouwbrieven. Wat begon als een kleine verzameling, groeide na jaren uit tot een heus levenswerk. Aan de hand van de prentjes en de brieven zocht hij stambomen op en maakte mappen per familienaam. Maar mijn vader werd ons te vroeg ontnomen en zodoende werd zijn levenswerk niet verder gezet. Er kwamen mensen aan de deur om zijn verzameling te kopen maar mijn moeder wou ze niet wegdoen. Nu zij begin juli ook is overleden, zijn wij, de kinderen, aan 't overleggen wat we met zijn werk gaan doen. Niemand van de kinderen of de kleinkinderen voelt zich geroepen om zijn werk verder te zetten. Maar er staan tientallen mappen en dozen met oude en waardevolle prentjes en brieven, de meeste netjes geklasseerd in mappen, ook van bekende personen (bv. Ernest Claes)

Het is voor ons emotioneel heel zwaar om het levenswerk van ons vader zaliger weg te doen. Verkopen zou een optie zijn maar ik denk dat hij zelf gelukkig zou geweest zijn als we het aan een vereniging zoals de uwe zouden schenken. Nu is mijn vraagje: zouden jullie die verzameling in zijn geheel willen? Indien ik daar al een bevestigend antwoord op zou krijgen, kunnen mijn broer en ik misschien deze stap zetten.

De inhoud van zijn archiefkamer in Okselaar (bij Averbode) bestond uit 162 mappen van 8 cm dikte en enkele dozen, met allerhande gegevens over personen uit de streek, met onder andere een groot aantal rouwbrieven en bidprentjes.  Dit alles keurig alfabetisch en met de voornaamste familienaam op elke map. Er waren 11 grote verhuisdozen nodig om alles te kunnen vervoeren.

Enkele jaren lang werd dit veilig bewaard, tot de auteurs van dit werk, bovenop hun al drukke werkzaamheden voor de vereniging, tijd konden maken om aan de verwerking te beginnen. Eerst hebben Nicole Vanden Borre en Daniël Notredame alle bidprentjes en rouwbrieven gedigitaliseerd, volgens de methode die VVF-Leuven al sedert vorige eeuw gebruikt om verzamelingen rouwbrieven op CD te kunnen zetten voor de belangstellende genealogen. Dit behelst een digitalisering, een correctie van het contrast, en het omzetten in een sterk gecomprimeerde vorm “TIFF, CCITT Fax 4” genaamd. Nadien werd ook een PDF formaat aangemaakt.

Daarna werd de zo bekomen collectie van bijna 4.600 afbeeldingen met het genealogisch programma PRO-GEN ingevoerd, met behulp van een invoerscherm dat speciaal is ontworpen is om tot drie partners van de overledene mee op te nemen. Daarenboven worden beroep, namen van de partners, de ouders, plaats en datum van geboorte, plaats en datum van overlijden, alsook de namen van de vier families die op de meeste rouwbrieven worden vermeld.

Al deze informatie staat in de lijst die hierna volgt, gesorteerd op de velden: “Achternaam + Voornaam + Geboorte datum”. Daarachter komt een alfabetische index op de familienamen, ook deze van de partners. Het geheel telt  381 bladzijden. Op de dvd staan ook alle afbeeldingen, samen 250 MB in TIF en 1,1 GB in PDF, zodat de gebruiker deze opnieuw kan afdrukken, en dit met een zeer hoge kwaliteit (300 dpi).

De drie medewerkers hopen dat de gebruikers hier heel veel nut zullen kunnen uit halen voor het opmaken van hun familiegeschiedenis. Heel belangrijk daarbij is de streek waaruit de meeste rouwbrieven komen, mat name de streek van Scherpenheuvel - Zichem en de ruime omgeving, een streek die door de oorlogen heel wat archieven heeft zien verloren gaan.

Hieronder kan u de tekst lezen van mevrouw Marleen De Koninck, over haar vader en zijn levenswerk.

Nicole Van den Borre, Daniël Notredame en Paul De Clerck

Wie was Louis De Koninck?

Joannes Ludovicus De Koninck, in de volksmond gekend als Louis De Koninck, werd geboren in Okselaar op 23 juni 1924. Als oudste zoon van het gezin was hij als tiener genoodzaakt om mee te gaan werken als seizoenarbeider in Wallonië. Als jonge twintiger trad hij in het leger bij de Luchtmacht. Tijdens de oorlog 1940 – 1945 was hij oorlogsvrijwilliger bij de Royal Navy. Na de oorlog volgde hij de militaire school en werkte zich op tot adjudant. Hij was een graag geziene collega en op zijn basis werd hij ‘De King’ genoemd. Muziek was zijn passie. In de Koninklijke Fanfare ‘De Eendracht’ Okselaar bespeelde hij aanvankelijk de trombone en nadien de tuba en was hij ondervoorzitter. Tevens was hij lid van verschillende andere verenigingen en door zijn engagement en verantwoordelijkheidszin werd hij vereerd met verschillende burgerlijke, militaire en muzikale eretekens. In 1948 trad hij in het huwelijk met Martha Celen. Hun liefde werd bekroond met een zoon Walter en een dochter Marleen.

Zijn levenswerk

Het verzamelen van rouwbrieven en bidprentjes groeide uit tot het levenswerk van Louis. Zijn passie ontstond toen hij een stamboom van ‘De Koninck’ wou maken. Hij vond in rouwbrieven vele nuttige gegevens. Maar uiteraard vond hij niet alles en dan trok hij naar gemeentehuizen en stadhuizen voor informatie. Omdat de wet op de privacy in die tijd nog niet van toepassing was, kreeg hij boeken en oude kiezerslijsten mee naar huis. Uren, avonden en nachten verdiepte hij zich in die lectuur. Hij ontdekte interessante links binnen families en ging zo ook stambomen van andere familienamen samenstellen. Omdat er in die tijd nog geen sprake was van een computer, typte hij alles netjes uit op een typemachine en verzamelde dat in ontelbare mappen waarvan de ruggen voorzien waren van de familienaam. Daar kwamen dan de rouwbrieven en bidprentjes netjes bij in te zitten. Alle documenten en mappen werden alfabetisch geklasseerd. Op de duur nam zijn verzameling zo’n grote omvang aan dat hij in zijn woning een eigen archiefkamer inrichtte. Zijn hobby werd een passie en groeide uit tot zijn levenswerk.

Verzameling

Maar Louis werd ongeneeslijk ziek. Dat hij niet meer in staat was om te werken aan zijn levenswerk deed hem enorm veel verdriet. Op 6 augustus 1984 heeft hij de strijd tegen kanker verloren. Zijn archiefkamer bleef 23 jaar onaangeroerd. Alsof hij er nog was. Maar toen zijn vrouw Martha in 2007 overleed en niemand van de kinderen of de kleinkinderen zijn levenswerk kon verder zetten, besloten ze samen om zijn verzameling te schenken aan VVF-Afdeling Leuven (sedert 2014 FV-Leuven, vzw geworden). Op die manier zou hij vele verzamelaars van dienst kunnen zijn en is zijn levenswerk niet voor niets geweest.

Marleen De Koninck



FV regio Leuven vzw
Vaartstraat
22 bus 4, 3000 Leuven
ondernemingsnummer:
0545.905.310